La millor paella del món



Casualment el 75% de tota la meva ascendència, generacions i generacions, es concentra al triàngle que es formaria unint amb una línia Tortosa, Montblanc (una mica més al nord) i Tarragona. 
Un rebesavi meu va ser alcalde de Tarragona. Conservem una heliografia seva, al que sembla ser una platja de Cuba, potser de mitjans segle XIX. Tenia un bigoti enorme de mitjans del S XIX.
Tenim una casa a l’Ametlla de Mar. Si no coneixeu aquest poble, es tracta d’un destí molt agradable. Tranquil i molt pescador, encara és un dels pocs pobles de platja on pots trobar cales solitàries. De moment.
Els plats típics són l’arrossejat, la fideuada i el suquet calero. L’Ametlla és molt a prop del Delta i això es nota, però també és un dels (pocs) ports de pesca més actius de Catalunya. Hi ha una altra cosa que val la pena comentar; els seus habitants que es diuen caleros (no ametllins ni almendrados) provenen del sud de València, principalment descendents de pescadors de Benidorm que al segle XVIII i XIX van arribar a aquestes costes per tal de fundar el poble en una petita cala i d’aquí el seu nom. A la web de Turisme de l’Ametlla podeu llegir més sobre aquest tema i a més hi ha penjades unes fotos espectaculars http://www.ametllademar.org/pp_historia.htm
El meu tiet avi era pescador a l’Ametlla, bé era el cuiner d’un barco de pesca. No va morir a coberta ni res que si assembli, però pel que fa a la resta us el podeu imaginar. Cremat pel sol, amb la gorra calada, samarra a franjes blaves horitzontals i pantalons arramangats. Cada dia a bord, sobre uns fogons feia aquest plat: agafava la morralla, que no es podia vendre i la bullia. En un gran cassoi fregia alls i posteriorment l’arròs, que bullia amb el caldo de la morralla. La morralla bullida se la menjaven davant. A part amb l’all i l’oli, feien, bé, us ho podeu imaginar. Tots se’l menjaven directament del cassoi, fent servir el pa com a cullera. Aquest és l’origen de l’arrosejat, que no porta res més que el que us he explicat.
Serà pel que sigui però quan torno a l’Ametlla em moro de ganes de fer paella. No puc amb els meus gens. Tothom vol anar a la platja i jo vull quedar-me a casa, a suar, a fer una paella. No em puc considerar el millor paeller del món, però home, tinc la meva gràcia.
L’altre dia hi vam baixar a l’Ametlla, volíem anar a la Sènia a buscar mobles. Hi vam anar el dissabte i vam acabar a Morella comprant formatges i fent turisme. Bé, doncs ens vam trobar el diumenge a l’Ametlla i jo volia fer una paella. L’únic que vam trobar va ser el DIA obert: Si els DIA són cutres el DIA de l’Ametlla és, no ho sé, com deu ser un DIA a Haití. No hi havia res per aprofitar, que pugués fer servir, així que em vaig rendir fins que d’una última ullada, a l’apartat de congelats completament desordenat, vaig veure una bossa “Preparat de Paella DIA”. 2,3 €.
El vaig comprar. No es tracta d’un arròs precuinat, sinó dels ingredients (verdures, peix, etc) i d’una mena de concentrat de brou. Tinc testimonis que corroboren que em va sortir la millor paella que havia fet mai. Com podeu imaginar m’ha costat molt fer aquest post, el meu orgull és pels terres. A casa meva em demanen si puc passar pel DIA a comprar més preparats. Algú podria corroborar aquesta història? Algú més està enganxat als preparats per paella DIA?
El meu consol és que si va sortir tan bona, en part, també devia ser gràcies a mi ;-). No sé que en dirà en Maurici, però des d’aquí ja el sento riure...

12 comentarios:

  1. Anónimo10:01 a. m.

    fa uns mesos que segueixo el teu blog i m'hi he enganxat.


    avui especialment m'has fet riure molt amb el tema paella DIA....ja ja ja

    felicitats
    Roser

    ResponderEliminar
  2. roser tot just aquest que t'ha fet riure no es meu, el ha escrit belisari

    Tinc pendent donar la meva opinio de la paella aquesta

    ResponderEliminar
  3. Vaja, ja m'ha semblat, quan he començat a llegir, amb català.... a sigut rotllo... deixam mirar, pero diria que sempre fas els teus comentaris en castellà, però be, Belisari, entenc que el posis en català, així suposo que t'entnedrà menys gent jeje. Ja es el colmo haver de fer paella amb un preparat congelat, en un poble de la costa !!! M'has fet riure molt !!

    Felicitats !!!

    ResponderEliminar
  4. Anónimo5:13 p. m.

    Como Euskaldun que soy me parece muy bien que escribas en catalán. Lo que me da pena es que como suelo ir de vacaciiones por la zona de tarragona no entender lo que dices. Nos podrias hacer un resumen en castellano para los que no entedemos el catalan?
    Muchas gracias.

    ResponderEliminar
  5. Creo que no haré el mismo post en castellano, para no monopolizar el blog.
    Os recomiendo la página www.internostrum.com para la traducción del texto, que podéis copiar y traducir directamente. El resultado no está mal, a parte del hecho de que l'Ametlla de Mar passará a ser la Almendra de Mar. Eso sí el DIA siempre será el DIA.

    ResponderEliminar
  6. A veure, posem ordre (gastronòmicament parlant).

    Una de les claus de una bona paella, es sens dubte el punt del arros. Fent una paella basada en un preparat del DIA, acabes seguint les instruccions del fabricant, i poses les quantitats de aigua, arros etc que es diuen, i claves el punt del arros. Explicat l'èxit de la paella de l'amic belisari

    A!! i les millor paelles del mon , les fa la meva sogra.

    ResponderEliminar
  7. Anónimo8:35 a. m.

    Belisari, cuando vayas al DIA, mírame por favor si tienen también preparados para el "esgarrat", i la sangría. Pleno total!
    Maurici, que sepas que tienes una legión de suegras en competición con la tuya. Ahora bien, lo que sería invencible es tu suegra con el congelado del DIA!!!

    ResponderEliminar
  8. Doncs a mi no em fa cap vergonya confessar els bons resultats d'alguns productes congelats o preparats. El problema és que normalment no es poden comparar amb les coses fetes a casa. Tot i així sempre va bé saber que la paella del DIA és resultona o que el Gazpacho Alvalle no està mal, o que un brou Gallina Blanca et pot treure d'un apuro.
    Per cert, jo tinc a la despensa un preparat per fer arròs negre de la marca "Just Married". Quan tingui ocasió de provar-lo ja intentaré fer la competència al DIA. A vuere si dóna tan bons resultats!

    ResponderEliminar
  9. Anónimo10:18 a. m.

    Hola Anna! pues claro que no da ningún reparo. el que no haya usado comida congelada o precocinada que tire la primera piedra. Además, casos como el que nos ocupa del DIA, por lo que dice, son los ingredientes congelados todos juntos, pero despues la paella te la haces tú, o sea que tampoco es para tanto.

    Maurici, como veo que te gusta la publi y el diseño, no te pierdas el detalle de que a una comida pre-cocinada se le ponga de nombre "Just married", es total. Da para un post propio, y casi para una tesis de psicosociología. La ropa interior desechable como le pondrán, "just singled" ?

    ResponderEliminar
  10. Anónimo2:23 p. m.

    Paella con pescado ? mmmmmmmm En Valencia NO. Y en Benidorm tampoco....

    ResponderEliminar
  11. Anónimo3:51 p. m.

    Hola Maurici...el dissabte estaré a l'Ametlla i m'agradaria que em recomanessis un restaurant...jo volia anar al Xavier...que et sembla?
    Una abraçada!
    Laura
    prat.laura@gmail.com

    ResponderEliminar
  12. Laura

    No et puc ajudar, no conec be l'ametlla, el post el va escriure Belisari, diguem que és un col.laborador del blog.

    Sempre pots fer paella :)

    ResponderEliminar